Mentési megoldások és rendelkezésre állás

Kritikus jelentőségű, hogy a céges adatok ne pusztán magas rendelkezésre állású informatikai infrastruktúrán legyenek tárolva, hanem úgy, hogy elvesztésük esetén visszanyerhetők legyenek. Egyetlen teljesen redundáns rendszer sem tud védelmet adni a véletlen vagy szándékos adatmódosítás, adattörlés ellen.

Most vásárol új rendszert? Bővítés előtt áll? (link1)

Meglévő mentőrendszere van? (link2)

Eldöntött már, hogy kritikus helyzetben mennyi idő alatt kell ismét elérhetővé tennie a szolgáltatásokat, adatokat? Képes azokat teljesíteni? Kié a felelősség? (link3)

link1 (új rendszer)

Az élet egyre több területén használjuk fel a számítógépeket munkavégzésünk, szabadidős tevékenységünk során. Egyebek mellett mindezt a számítógépek megbízhatósága és jó hordozhatósága tette lehetővé.

A korszerű gépek megbízhatósága elaltathatja a figyelmet arról, hogy egy mégoly körültekintéssel kivitelezett rendszer élete során is megtörténhetnek a legváratlanabb események, melyek adatvesztést okozhatnak.

Az emberi tényezőket számba véve, a véletlen vagy szándékos adattörlés előfordulási gyakorisága igen magas. Szintén gyakran fordul elő, hogy egy redundánsan kialakított - egyszeres meghibásodásokat kivédő – rendszerben a riasztási eseményeket az üzemeltető, felelős személyzet nem veszi észre időben, így a biztonságos tervezés ellenére is bekövetkezik az adatvesztés.

Emberi tényezők közé sorolandók a nemkívánatos károkozó szoftverek, számítógépes vírusok terjedése. Ezek jelenléte állandónak tekinthető az interneten. Mivel a legtöbb ember munkavégzése, illetve otthoni számítógép használata során a világhálót is használja, könnyen áldozatává válhat akár közvetlenül, akár közvetetten, a népszerű adathordozók használatával a szándékos, vagy „tudatlan” internetezés eredményének.

Napjainkban egyre több természeti csapásról érkezik hír, illetve esik ennek áldozatául az ember. Ha élőhelyünkön nem is jellemző, de „kicsiben” előfordulhat, veszélyeztethet egy csőtörés, tűzesemény. De akár egy éppen rakodás alatt álló, vagy rosszullét során meglökött, felborított számítógép, mely a benne lévő igen érzékeny mechanikus adathordozók tönkremeneteléhez vezethetnek.

Számtalan további veszélyforrást (pl. villámcsapás, túláram, stb.) lehetne még felsorolni. Lényeg, hogy az adataink védelmére egy önmagában megbízható (redundáns) eszköz még nem biztosít kielégítő megoldást! Az adatok másodlagos elhelyezéséről, illetve mentéséről minden esetben célszerű gondoskodni. A mentések biztosítása a meglévő, kialakított infrastruktúra függvényében komplex megoldást kíván.

Kérjük, tekintse meg megoldásainkat: ->link3

Link2 (meglévő rendszer)

Meglévő mentőrendszere van? Minden rendben van vele? Felvetünk néhány kérdést:

  • Rendelkezik-e olyan mentőrendszerrel, mely az összes alkalmazását képes online menteni? 
  • Képes-e a mentőrendszere adattömörítésre, titkosításra? 
  • Végzett-e már próba visszaállítást? 
  • Tudja-e, hogy mennyi idő alatt tud visszaállni gond esetén?
  • Rendelkezik-e természeti katasztrófák ellen védett tároló hellyel? 
  • Képes-e a használt mentési megoldás több operációs rendszeren is működni?
  • Képes-e a mentőrendszere deduplikációra?

Ha felmerülnek Önben kérdések, esetleg hiányosságokat tapasztal mentőrendszerében, segítünk. Keressen fel bennünket, tekintse át megoldásainkat: ->link3

Link3

A piacon sokféle megoldás létezik az adatok mentésére. Az általunk előnyben részesített megoldások az egyszerű egy-két szerveres, kisirodai megoldástól, a több telephelyes, virtualizációval kombinált (VMware és Hyper-V) multi platformos megoldásig mindent felölel. A mentési megoldás kiválasztásához nem csak az informatikai körülményeket, hanem az üzleti elvárásokat is figyelembe kell venni. (Sok esetben a meglévő rendszer mentési-visszaállítási idői nem fedik le az üzleti igényeket - ebben az esetben is tudunk megoldásokat adni.)

Symantec BackupExec

Symantec NetBackup

HP DataProtector

Arkeia

Veeam

Szolgáltatásunk keretében felmérjük a jelenlegi IT környezetet és javaslatot, árajánlatot készítünk az optimális mentési infrastruktúra létrehozására, korszerűsítésére. Leszállítjuk, megtervezzük és installáljuk a mentési rendszert, üzemeltetését és támogatását is vállaljuk. Vállaljuk mentési-adatvisszaállítási szabályzat készítését.

 

Rendelkezésre állás

Az informatikai kiszolgáló személyzettől elvárt, hogy biztosítsa a szolgáltatásokat és gondoskodjon az adatok elérhetőségéről. Szerencsés, ahol a vezetés már meghatározta az időbeli mérőszámokat a rendszer részleges, vagy teljes elérhetőségére, ahogy azt a képviselt tevékenység sikeressége megkövetel. Sokfelé tapasztalat, hogy az üzleti élet szerves részét képző elektronikus levelezés leállása esetén mindenki idegesen kapkod, a javításba belekezdett technikai személyzetet percenként hívogatják: „mikor lesz már kész?”

A rendelkezésre állás meghatározása vezetői, döntéshozói „vállalás”. Az ennek megfelelő háttér biztosítása is. Sajnos a döntéshozás és az IT ilyen szintű kapcsolata, megbeszélései hiányosak. A vezető nem tud a technológiával elérhető lehetőségekről, képességekről, adott esetben túlzott elvárásokat támaszt, illetve az IT nem kap rá megfelelő keretösszeget, vagy nem képes a megfelelő technológiát alátervezni, üzemeltetni. Katasztrófa helyzet esetén, az IT-n verik el a port, de ezt mindig az üzlet sínyli meg.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a vezetés tudjon a lehetőségekről, hogy ne az első kritikus helyzet esetén szembesüljön a szomorú valóságról. Az IT és a felső vezetés között ezért célszerű az üzleti vállalás kapcsán a rendszeres információcsere.

A mai kiszolgáló eszközök jellemzően 3 éves garanciával rendelkeznek. De ez nem jelenti azt, hogy ezen idő alatt nyugodtan hátra lehet dőlni. Az egy lábon állás az IT esetében veszélyes „játék”. Illetve nem csak technológiai, hanem emberi, személyi kérdés is. Egy, az üzleti igényeknek megfelelő IT üzemeltetés kialakítása komplex feladat lehet. A szükséges redundanciák tervezésében, kialakításában sokéves tapasztalatunk a garancia. A legfontosabb, hogy mindig legyen mentés (link)

A hardver meghibásodásából fakadó állásidő elkerülésére egyszeresen redundáns, illetve fürtözött megoldásokat javaslunk. Jelenleg a virtualizációs (link) megvalósítások képviselik a legrugalmasabb megoldásokat.

Szolgáltatásigény bejelentő

Amennyiben érdeklődik szolgáltatásunk iránt, az igénybejelentő űrlap kitöltésével forduljon hozzánk bizalommal, 24 órán belül válaszolunk!

Szolgáltatásigény bejelentő